Bucurându-te de rezultatele muncii tale de tehnician, într-o bună zi riști să te confrunți cu problema ojei nepolimerizate. Și, vai, ești nevoită să-ți pierzi timpul prețios pentru a reaplica culoarea. Analizând posibilele cauze a formarii bulelor de aer, gândește-te în primul rând la calitatea și puterea lămpii pe care o folosești.

În conformitate cu fizica elementară, razele de lumină pătrund în adâncimea materialului/culorii, transformându-i starea de agregare din lichidă în starea solidă (dar elastică!).

Puterea lămpii tale de polimerizare este definită de adâncimea și suprafața razelor pe care le emite. Ținând cont de faptul că astăzi, pe piață există o varietate de materiale foarte pigmentate, a căror densitate necesită o expunere mai intensă, este absolut necesar să alegi lampa potrivită și să știi care sunt caracteristicile tehnice ale acesteia.

În prezent, pe piață, sunt disponibile 4 tipuri de lămpi pentru manichiură:

  • cu raze ultraviolete (UV);
  • cu LED-uri (LED);
  • lămpi cu spirală de catod rece (CCFL);
  • lămpi hibride: cu raze ultraviolete + LED-uri (UV+LED), precum și cu spirală de catod rece + cu LED-uri (CCFL+LED).

Ca să nu mai ai dubii în alegerea corectă a lămpii, în acest articol, vei afla care lampă de unghii este cea potrivită pentru tehnicienii începători, cât și pentru cei profesioniști!

 

În acest articol:

  • Tipuri de lămpi de manichiură
  • Opțiuni suplimentare ale lămpilor de manichiură
  • TOP 3 Cele mai bune lămpi pentru polimerizare
  • Tipuri de lămpi de manichiură

Pentru a alege lampa de unghii potrivită pentru tine, trebuie să cunoști tipologia acestora, ce avantaje și dezavantaje are fiecare model și principiul lor de funcționare. De asemenea, este important să decizi de la început dacă ai nevoie de o lampă pentru utilizare la domiciliu sau una profesională, pentru salon.

Lămpile pentru manichiură inițiază procesul de polimerizare datorită fotoinițiatorilor care fac parte din compoziția materialelor rezistente, a ojelor semi, a gelurile și a poligelurile, astfel că acestea se usucă și devin solide. Lămpile UV (fluorescente) fac parte din prima generație de lămpi, în timp ce lămpile LED (cu diode electroluminescente) fac parte din a doua generație.

Totul se reduce la diferența de lungime de undă a acestor tipuri de radiații. Toate aparatele emit radiații ultraviolete. Diferența constă doar în faptul că în aparatele UV se utilizează lămpi fluorescente, în timp ce în aparatele LED se folosesc diode electroluminescente.

Lampă UV

imagine 2.jpeg

Lampa cu lumină ultravioletă pentru ojă semipermanentă este un dispozitiv echipat cu surse de lumină fluorescentă care generează radiații ultraviolete.

Lungimea de undă a radiațiilor ultraviolete este cuprinsă între 350 și 400 de nanometri, iar în cazul lămpilor LED este cuprinsă între 375 și 410 nanometri. Există și lămpi hibride care combină ambele tipuri de radiații.

În cazul lămpilor UV, este posibilă înlocuirea emițătoarelor de radiații. Durata de viață a lămpilor este în medie de 20.000 de ore de funcționare. Puterea maximă este de 36 de wați (configurația obișnuită constă în 4 lămpi de 9 wați). Aceste lămpi au apărut în anii 2000 și erau potrivite pentru majoritatea ojelor semi și diferitelor tipuri de geluri. Astăzi, pigmentarea și compoziția gelurilor sunt mult mai calitative și mai dense, ceea ce încetinește emisia de radiații UV și necesită o emisie mai adâncă de tip LED pentru polimerizare.

Printre principalele avantaje ale acestei lămpi se numără posibilitatea de a lucra cu oje semi de orice tip. De asemenea, această lampă de unghii poate fi utilizată pentru polimerizarea materialelor  cu mențiunea "LED". Un alt avantaj suplimentar constă în consumul redus de energie datorat razelor ultraviolete.

Însă, există și câteva dezavantaje privind utilizarea lămpii UV, precum: 

●       pierderea graduală a puterii elementelor emițătoare de radiații, ceea ce cauzează polimerizarea necalitativă a materialului și necesită o înlocuire periodică a acestor spirale emițătoare de lumină;

●       o sensibilitate ridicată la fluctuațiile de tensiune în rețea;

●       timp de uscare destul de îndelungat - 1-2 minute. În unele cazuri, acest lucru poate duce la uscarea necorespunzătoare a ojei semi și la coagularea acesteia;

●       corpus fragil;

●       se încinge în timpul lucrului, astfel că trebuie lăsată să se răcească.

Durata de viață a surselor de lumină fluorescentă este în medie de 5-10 mii de ore de funcționare continuă. La utilizarea intensivă a aparatului, înlocuirea acestora este necesară aproximativ 1 dată la 6 luni.


Lampă LED 
imagine 3.jpeg

Lampa LED asigură polimerizarea materialului artificial prin emisia de lumină a diodelor electroluminiscente (LED-uri). Aceasta permite o uscare mai rapidă în comparație cu lămpile cu raze ultraviolete.

Lămpile LED se diferențiază prin adâncimea de pătrundere a radiațiilor, ceea ce înseamnă că polimerizează materialul mai adânc și mai rapid. În același timp, acestea au o durată de viață de 50.000 de ore, ceea ce reprezintă un avantaj colosal față de lămpile UV.

 

Iată care sunt avantajele utilizării lămpilor LED:

●       menținerea puterii LED-urilor pe toată durata de viață a dispozitivului - nu este necesară înlocuirea LED-rilor;

●       polimerizarea rapidă a materialului - în medie între 10 și 60 de secunde;

●       emisie redusă de căldură în timpul funcționării LED-urilor;

●       consum redus de energie;

●       design și greutate compactă - poate fi transportată cu ușurință oriunde ai nevoie.

Cât privește minusurile, cel mai deranjant dezavantaj este faptul că lampa nu poate fi reparată, în caz de defecțiune. În cazul în care LED-urile se defectează, acestea nu pot fi înlocuite – trebuie înlocuită lampa complet. Cu toate acestea, această problemă este compensată de durata semnificativă de funcționare a LED-urilor, care este de 50-100 de mii de ore de funcționare continuă.

Un alt dezavantaj al lămpilor LED este faptul că acestea nu sunt potrivite pentru polimerizarea tuturor tipurilor de oje semi. Metoda acceptabilă de polimerizare a materialului, de obicei, este indicată pe ambalajul acestuia. Majoritatea ojelor semi au marcajul "UV/LED", ceea ce indică posibilitatea de a fi uscate cu orice lampă.


Lampă CCFL cu spirală de catod rece
imagine 4.jpeg

Lampa CCFL poate fi considerată o variantă îmbunătățită a lămpilor UV. Polimerizarea materialului în aceasta are loc cu ajutorul micilor led-uri fluorescente cu catod rece, în interiorul cărora se află un gaz inert cu o cantitate nesemnificativă de mercur.
Avantajele lămpilor CCFL:
●        Nu au un filament incandescent - prin urmare, nu produc căldură și economisesc energie (la fel ca și lămpile LED);
●        Polimerizează toate tipurile de materiale.
Dezavantajul lămpilor CCFL:
●        Timpul de polimerizare este precum la lămpile UV - până la 2 minute.


Lămpile hibrid – UV + LED sau CCFL + LED

imagine 5.jpeg

Aceste modele de lămpi îmbină două surse de iluminare: LED-urile, iar cea de-a doua poate fi fie razele ultraviolete, fie o sursă cu catod rece. Datorită acestei construcții, dispozitivul îmbină ce este mai bun din lămpile LED și echipamentele de alte tipuri.

Lămpile hibrid se remarcă, în special, prin următoarele avantaje:

-          posibilitatea de a usca orice tip de material;

-          polimerizare rapidă – cel mult 60 de secunde;

-          nu se încălzesc în timpul utilizării.

De altfel, cele mai utilizate lămpi de către tehnicienii în manichiură sunt lămpile hibrid de tip UV+LED.

 

Ce dimensiuni ar trebui să aibă lampa?

La alegerea dimensiunilor modelului, trebuie să te ghidezi doar după propriile preferințe. De exemplu, dacă plănuiești să lucrezi într-o locație personală, greutatea și dimensiunile lămpii nu au importanță. Însă, dacă dorești să te deplasezi la clienți, acasă, spre exemplu, atunci, desigur, ar trebui să optezi pentru o lampă de dimensiuni mai mici.

imagine 6.jpeg

2. Ce opțiuni suplimentare pot avea lămpile

Lămpile moderne pentru manichiură oferă o multitudine de opțiuni suplimentare excelente, însă hai să ne concentrăm asupra celor mai populare dintre acestea:

Timer

Timerul este una dintre cele mai avantajoase caracteristici ale unei lămpi, pentru că îmbunătățește semnificativ eficiența de lucru a tehnicianului.

Controlul timerului se realizează, de obicei, prin butoanele amplasate pe carcasă, care pot fi  de 10, 30, 60 sau 90 de secunde de polimerizare.

Ecran digital
Ecranul digital, este încorporat, de obicei, în lămpile profesionale, pentru ca ajută tehnicianul să controleze procedura, chiar și atunci când utilizează timer-ul. În plus, pe lângă durata de polimerizare, pe ecranul digital pot fi afișate și alte indicații necesare.

Buton de reducere a puterii

Este necesar pentru tehnicienii ce lucrează cu clienți cu unghii sensibile. Cu ajutorul unui astfel de buton, se poate regla fluxul de lumină și puterea emisă, reducând astfel încălzirea și diminuând senzațiile de durere cauzate de polimerizarea materialului artificial.

Senzor de mișcare

 Această opțiune crește semnificativ nivelul de automatizare al dispozitivului. Senzorul reacționează la mișcare și transmite comanda de pornire a sursei de lumină. Datorită acestui fapt, tehnicianul nu mai este nevoit să apese singur butonul,  pentru că procesul de uscare începe imediat ce clientul își apropie mâna de lampă.

Ventilator

Ventilatorul ajută la răcirea componentelor interne de încălzire atunci când lampa este utilizată în mod constant. De reținut că ventilatorul nu are capacitatea de a reduce disconfortul cauzat de polimerizarea materialului!

Tăviță detașabilă sau absența completă a bazei

Pentru tehnicienii care  fac nu doar manichiură, ci și pedichiură, o caracteristică foarte utilă pentru lampa de unghii este baza detașabilă sau absența completă a acesteia. De ce? Din considerente de igienă - partea detașabilă a dispozitivului este mai ușor de dezinfectat.

imagine 7.jpeg


  1. Prezența sau absența peretelui din spate

Nu este un secret faptul că materialul artificial se polimerizează sub acțiunea razelor ultraviolete. De aceea, nu tuturor tehnicienilor le plac lămpile fără peretele din spate, deoarece în timpul lucrului, din neatenție, razele pot ajunge pe sticluța deschisă de ojă semi, ceea ce duce la îngroșarea materialului sau la formarea cocoloașelor.

  1. Suprafața interioară cu efect de oglindă

Suprafața cu efect de oglindă amplifică cantitatea de lumină și o distribuie uniform pe unghii.

  1. Baterie autonomă și USB

Acestea sunt opțiuni relativ noi întâlnite în lămpile de ultimă generație. Bateria autonomă permite utilizarea fără conectare la rețea, iar prin intermediul porturilor USB se pot încărca smartphone-uri și alte dispozitive mobile.

TOP 3 Cele mai bune lămpi pentru polimerizare 

UV/LED SUN 2C

  1. imagine 1+8.jpeg
Acest model de lampă este potrivit atât pentru utilizare acasă, cât și la salon. Lampa este echipată cu cele mai noi și puternice LED-uri, care asigură uscarea rapidă a oricărui tip de material, inclusiv a celor intens pigmentate.

Durata de viață estimată a LED-urilor este de 50 de mii de ore de funcționare continuă. Modelul este dotat cu un senzor de mișcare infraroșu pentru pornire și oprire automată. Timer-ul încorporat permite setarea a 4 moduri de uscare în funcție de timp: 10, 30, 60, 90 de secunde. Timpul maxim de funcționare al dispozitivului cu senzorul activat este de 120 de secunde. După aceasta, lampa se închide automat.

Vezi pe site-ul nostru toate caracteristicile și avantajele lămpii SUN2C - https://www.annettenails.ro/catalog/lamp_originala_uv_led_sun_2c_48w/

SUN 5 Plus Smart 2.0 UV/LED

imagine 9.jpeg

Un alt model popular pentru manichiură la domiciliu cât și pentru utilizarea în salon. Puterea lămpii este de 54W, cele 36 LED-uri asigură o uscare rapidă și uniformă a oricărui tip de material. Este dotată cu 4 poziții de polimerizare – 10, 30, 60 și modul Low Heat 99s.

Modelul este echipat cu un cronometru care controlează precis timpul de funcționare. Sunt disponibile moduri de funcționare temporizată de 5, 30, 60 și 90 de secunde. Timpul de funcționare al cronometrului la activarea senzorială poate fi de până la 120 de secunde. Această lampă de unghii poate fi utilizată continuu timp de 600 de secunde (10 minute), după care are nevoie de același timp pentru a se răci.

Descoperă aici – https://www.annettenails.ro/catalog/lamp_uv_led_sun_5_plus_smart_2_0/ - și celelalte avantaje ale lămpii SUN 5 Plus Smart 2.0

SUN 3 Smart 2.0 UV/LED

imagine 10.jpeg

Lampa  are puterea de 48W și este echipată cu 36 de LED-uri care asigură o distribuție uniformă a fluxului de lumină pe întreaga suprafață a zonei de lucru. Durata estimată de viață a LED-urilor este de 50.000 de ore de funcționare continuă. SUN 3 Smart 2.0 este potrivită pentru toate tipurile de materiale, se pornește și oprește automat datorită senzorilor de mișcare. Este dotată  cu un timer pentru a stabili precis timpul de uscare al unghiilor  cât și multe alte avantaje care cu siguranță o să-ți placă și pe care le poți consulta direct aici - https://www.annettenails.ro/catalog/lamp_uv_led_sun_3_smart_2_0/ .

Toate lămpile de pe site-ul annettenails.ro sunt originale și vin însoțite cu Certificat de garanție valabil 12 luni de la data achiziției pe întreg teritoriul României!

Indiferent de modelul pe care-l vei alege,  este important ca lampa să fie originală, nu replică!

O lampă de calitate pentru un specialist în domeniul unghiilor este o investiție pe termen lung, deci este mai bine să achiziționezi un model mai scump, deoarece astfel de dispozitive sunt mai durabile, eficiente și asigură un rezultat calitativ!