Manichiura, asemeni oricărui alt domeniu care folosește instrumente care intră în contact cu țesuturile pielii, necesită o abordare responsabilă și o rutină riguroasă. În acest sens, un aparat de curățat cu ultrasunete/ baie cu ultrasunete este un dispozitiv care poate facilita procesul de dezinfectare al ustensilelor și poate garanta eficacitatea curățării.
Dacă ești în căutarea unui aparat de curățat cu ultrasunete, în articolul de mai jos, vei găsi câteva recomandări de produse și toate informațiile necesare pentru utilizarea acestuia. Este important ca spațiul tău de lucru să fie echipat cu dispozitive profesioniste care să câștige încrederea clienților tăi și să asigure un mediu de lucru sănătos pentru ambele părți în relația tehnician-client.
Ce este un aparat de curățat cu ultrasunete?
Cum se folosește corect un aparat de curățat cu ultrasunete?
Pentru a asigura o funcționare corectă a aparatului și o curățare eficientă, este important să respectați următorii pași, atunci când folosiți baia cu ultrasunete:
- Pregătiți volumul necesar de soluție, urmând instrucțiunile de pe ambalajul produsului pe care îl folosiți pentru dezinfectare.
- Poziționați instrumentele în coșul destinat pentru curățare cu lama îndreptată în sus. Distribuiți instrumentele uniform, astfel încât undele să pătrundă și să învăluie toată suprafața acestora. Evitați îngrămădirea instrumentelor pe aceeași porțiune. Este important, în cazul cleștilor și forfecuțelor, să le desfaceți, înainte de a fi poziționate.
- Umpleți rezervorul aparatului, până când se atinge nivelul optim pentru funcționare. Este important să nu porniți aparatul, înainte de a face acest pas.
- Setați regimul corespunzător și porniți aparatul.
- După ce a fost încheiată sesiunea de curățare, extrageți instrumentele și clătiți-le sub jet de apă minim 3 minute. Dacă observați impurități, folosiți o periuță pentru îndepărtarea acestora.
Ce volum de soluție dezinfectantă trebuie să pregătesc?
În funcție de volumul băii cu ultrasunete, puteți să pregătiți cantitatea necesară de soluție. Este util să folosiți cantități exacte, de ex: 500 ml, 1 l, 2 l, pentru a calcula mai ușor necesarul de dezinfectant și să folosiți o cană gradată. În general, concentrația de dezinfectant pentru baia cu ultrasunete, va fi mai mică decât concentrația dezinfectantului pentru curățarea într-o cutie de plastic obișnuită. Verificați de fiecare dată, instrucțiunile de pe ambalajul soluției folosite. Atenție: nu folosiți apă fierbinte pentru soluție! Vezi și articolul: Dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului.
Cât timp trebuie lăsate instrumentele în baia cu ultrasunete?
În general, procesul durează între 5-10 minute, ceea ce reprezintă un avantaj, deoarece spre deosebire de metoda simplă de curățare (prin plasarea instrumentelor într-o caserolă), acest proces este mult mai rapid și eficient.
Avantaje și dezavantaje aparat ultrasunete
Avantaje |
Dezavantaje |
Curățare eficientă și sigură Datorită ultrasunetelor particulele de murdărie vor fi distruse mai ușor, chiar și în cele mai greu de curățat zone. |
Costul aparatului Ca și orice aparat profesionist, baia cu ultrasunete necesită o investiție inițială. |
Economie de timp Economisiți timp, deoarece ultrasunetele vor face munca de curățare în locul dvs. |
Necesitatea de a utiliza soluții specifice Nu toate soluțiile de dezinfectare pot fi potrivite pentru folosința în baia cu ultrasunete. |
Procesul de curățare este non invaziv Ultrasunetele nu afectează structura instrumentelor, ceea ce permite ca acestea să își păstreze ascuțimea și să nu se tocească. |
Întreținere periodică |
Economie pentru soluția de dezinfectat În general, o să aveți nevoie de mai puțină soluție dezinfectantă, dacă folosiți aparatul cu ultrasunete, ceea ce, pe termen lung, poate economisi bani. |
|
Versatilitate Poate fi folosit pentru curățarea bijuteriilor, ceasurilor sau întrebuințat în diferite domenii care lucrează cu sterilizarea și curățarea ustensilelor. |
|
Cum aleg un aparat de curățat cu ultrasunete?
Atunci când vine vorba de alegerea unei băi cu ultrasunete, există mai multe specificații tehnice la care trebuie să fiți atentă. Un produs ales conform standardelor de calitate înaltă își va justifica investiția pe termen lung și va rămâne un ajutor de încredere în procesul de curățare și dezinfectare al instrumentelor folosite. Iată câteva criterii pe care ar trebui să le luați în considerare:Frecvența ultrasunetelor
Undele cu ultrasunete trebuie să aibă o frecvență de minim 35 kHz, pentru a putea pătrunde în cele mai dificile zone și pentru a putea prelucra simultan o cantitate mai mare de instrumente.
Capacitatea vasului
De capacitatea vasului depinde cantitatea de instrumente pe care trebuie să le curățați. Dacă sunteți un tehnician începător, vă puteți orienta și către modele cu un vas de 750 ml, deoarece e posibil să prelucrați la început, mai puține instrumente, însă pe termen lung, poate să fie viabilă chiar de la început și achiziționarea unui aparat cu un vas mai mare (de 3 litri, de ex.). Asigurați-vă că vasul aparatului cu ultrasunete este construit din oțel inoxidabil. Acest tip de material va asigura o întrebuințare îndelungată și sigură.
Setări individuale integrate
Datorită setărilor personalizate și timer-ului, puteți să stabiliți timpul necesar pentru prelucrarea instrumentelor și modul de funcționare al aparatului. În felul acesta, puteți economisi timp, deoarece aparatul se va opri singur după expirarea timpului sau programului stabilit.
Dimensiune și greutate
Trebuie să luați în calcul și acest aspect. Într-un salon mare, vă puteți permite luxul de a amplasa un aparat mai voluminos, însă dacă sunteți în criză de spațiu, este indicat să vă orientați către un model mai micuț. Țineți cont și de faptul că procesul de sterilizare necesită și prezența altor aparate precum pupinelul sau autoclavul, care vor ocupa și ele o parte din spațiul disponibil. S-ar putea să vă intereseze și cum să alegi un pupinel pentru sterilizare.
Ce aparat de curațat cu ultrasunete recomandăm noi?
Iată câteva recomandări de produse, în funcție de necesitățile diferite pe care le puteți avea vis a vis de acestea:
Aparat de curățat cu ultrasunete Codyson CD-4830 - Potrivit pentru un salon mare
Aparatul oferă o mulțime de setări pentru temperatură, temporizator de la 1 la 30 de minute, panou LED și un transductor ultrasonic Φ38 de clasă industrială. Datorită vasului de 3 litri, aparatul este potrivit pentru saloanele mai mari care procesează o cantitate mai mare de instrumente.
Vezi detalii și preț aici.
Aparat de curățat cu ultrasunete Codyson CD-7910 - Ideal pentru uzul personal sau pentru o afacere mai mică
Vezi detalii și preț aici.
Aparat de curățat cu ultrasunete Codyson CD-4820 - Permite curățarea obiectelor cu o lungime de până la 260 mm
Vezi detalii și preț aici.