Senzația neplăcută, iar uneori chiar dureroasă de ,,ardere’’ a unghiilor în timpul polimerizării ojei semi în lampa de unghii este o problemă cu care se confruntă mulți tehnicieni. Dacă clientul se plânge de disconfort și senzația de fierbinte în timpul polimerizării bazei sau a ojei semi, primul lucru de făcut este să înțelegi cauzele acestei situații (care pot varia - de la caracteristicile tehnice ale lămpii, la particularitățile individuale ale organismului clientului).

Dacă în experiența ta de tehnician de unghii ai întâmpinat cel puțin o dată această situație și nu ai aflat nici până în prezent care ar putea fi cauzele, atunci citește articolul nostru până la final și vei afla nu doar răspunsurile, ci și soluțiile!

 

CUPRINS:

  • Compoziția chimică a produsului

  • Cauze ale senzației de căldură la polimerizare

  • Ce să faci dacă oja semi ,,arde’’?

  • Cum să eviți senzația de fierbinte în timpul polimerizării

 

Compoziția chimică a produsului

Pentru a înțelege mai bine de ce oja semi arde în timpul polimerizării în lampa de unghii, este suficient să ne amintim de orele de chimie din școală. Când introducem unghiile acoperite cu ojă semi în lampă, materialul trece de la o stare (ojă lichidă) la alta (solidă), adică are loc o reacție chimică, cunoscută în acest caz ca polimerizare.

Oja semi este alcătuită din molecule. În recipient, compoziția sa este în stare lichidă, iar moleculele sunt într-o stare haotică.

Atunci când aplicăm oja semi pe unghiile clientei, introducem mâna în lampa de unghii, sub influența razelor ultraviolete sau LED, moleculele încep să se miște, să se alinieze într-o rețea cristalină, iar oja semi se solidifică.

manichiură ojă semi.jpg

Toată această reacție are loc cu eliberarea de căldură și se numește reacție chimică exotermică. Toate ojele semi conțin inițiatori fotochimici în compoziție. Prin intermediul lor are loc polimerizarea stratului lichid. Cu cât există mai multe astfel de particule în compoziție, cu atât mai rapid are loc procesul. Și tocmai din acest motiv simțim căldura și, în cel mai rău caz, o arsură insuportabilă în timpul polimerizării.

Cât materialul se polimerizează mai rapid, cu atât mai multă căldură se eliberează în proces. Prin urmare, el nu se va usca niciodată în câteva secunde, altfel unghiile ar suferi arsuri periculoase!

 

Cauze ale senzației de căldură la polimerizare

Uneori, această senzație de căldură, poate deveni insuportabilă, iar cauzele nu mai țin de reacția chimică, ci ar putea fi următoarele:

  • Stratul de ojă semi (sau bază și top) este prea gros. 
Cu cât stratul este mai gros, cu atât mai mult material este pe unghie și, în consecință, mai multe particule responsabile de polimerizare. Ceea ce, de fapt, duce la o eliberare mai mare de căldură.

  • Materialul este transparent. 
Cu siguranță ai observat că de cele mai multe ori senzația de fierbinte se simte la stratul de bază sau top coat, și mai rar la oja semi. Acest lucru se întâmplă pentru că pigmenții din oja semi împiedică razele să pătrundă rapid prin material - reacția are loc mai lent și se eliberează mai puțină căldură. Despre cum să eviți senzația de fierbinte la polimerizarea bazei am detaliat în articolul Baza pentru ojă semi: tipologie și mod de utilizare.

Material transparent.jpeg

  • Lampa este foarte puternică. 
Cu cât lampa acționează mai intens asupra materialului, cu atât reacția are loc mai rapid, ceea ce poate duce, de asemenea, la arsuri termice ale plăcii unghiale. Aici trebuie să cunoști un echilibru și să achiziționezi o lampă potrivită pentru oja semi. De obicei, 36 de wați sunt suficienți pentru lumina ultravioletă.

  • Placa unghială este subțire. 
Dacă înainte de acoperirea unghiilor cu ojă semi a fost îndepărtat materialul vechi, iar acest lucru nu a fost efectuat corect și placa unghială a fost afectată, subțiată (fenomen caracteristic pentru îndepărtarea ojei semi cu freza de manichiură), atunci clienta va simți senzația de fierbinte mai puternic decât de obicei, deoarece stratul superior al unghiei a devenit mai subțire și sensibilitatea capilarelor sub el a crescut.

Îndepărtare material vechi.jpeg

  • Sensibilitatea individuală la durere
Acest indicator variază nu numai de la o persoană la alta, ci chiar și de la o procedură la alta: aceeași clientă poate tolera cu ușurință și fără durere polimerizarea materialului într-o zi, dar se poate plânge că acesta arde, peste o lună, la întreținere, chiar dacă se utilizează aceleași materiale. Sensibilitatea la durere este influențată de mulți factori: starea actuală a sistemului nervos și imunitar, momentul zilei și chiar ciclul menstrual. Fiecare are propriul prag al durerii, care poate varia sub influența sistemului hormonal, care la femei se schimbă foarte des.
Oricare ar fi cauza, clienta nu ar trebui să suporte și să spere că senzațiile neplăcute vor dispărea de la sine - riscul de a suferi o arsură termică este foarte mare în acest caz. După ce ai stabilit de ce materialul arde în lampă, încearcă să rezolvi problema cât mai rapid posibil.

 

Ce să faci dacă oja semi ,,arde’’?

  • Cu niciun chip să nu lași clienta să suporte durerea – îi poți crea arsuri a plăcii unghiale!

  • Scoate mâna din lampă, dar nu o agita, pentru a nu provoca scurgerea stratului de ojă semi de pe unghii: acesta s-a polimerizat câtuși de puțin.

tăiat-transformed.jpeg

  • În acest timp, încearcă să ții mâna aproape de lampă, astfel încât razele să ajungă totuși pe placa unghială și oja semi să nu se strângă pe suprafața unghiei. De obicei, senzația de fierbinte durează mai puțin de 5 secunde.

  • Dacă senzația este foarte puternică, apăsă degetele pe ceva rece (poate fi chiar masa de lucru).

  • Odată ce senzația de fierbinte trece, introdu mâna înapoi în lampă. De obicei, a doua oară nu apare aceeași senzație.

Ai observat, probabil, că de obicei, oja semi arde la începutul procesului de polimerizare. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că cea mai mare parte a reacției chimice cu cea mai mare eliberare de căldură are loc chiar la început, așa că această senzație ar trebui să treacă rapid.

Dacă arde ușor (tolerabil – clienta simte doar căldura), nu trebuie scoasă mâna din lampă, pentru a evita scurgerea materialului.

   

Cum să eviți senzația de fierbinte la polimerizare?

  • Pentru început – aplică oja semi în strat subțire. Această regulă se aplică inclusiv bazelor și top coat-urilor, cu toate că, consistența unora dintre ele nu permite aplicarea fără probleme în strat subțire. De cele mai multe ori, acestea sunt cele care ard în lampă. În acest caz, ca alternativă la baza rubber, poți utiliza metoda de protecție a plăcii unghiale cu pudră acrilică.

Protecție cu pudră acril.jpg

  • Pentru unghiile sensibile, poți reduce puterea lămpii, dacă este posibil. Pe piață există deja lămpi speciale cu funcția de control al puterii pentru astfel de situații.

  • Folosește întotdeauna o bază sub oja semi. Și dacă problema este în bază, încearcă să o înlocuiești cu o bază cover: aceasta nu este complet transparentă, ceea ce, așa cum am constatat deja, încetinește procesul de încălzire.

  • Pentru unghiile sensibile și subțiri, este recomandat, pentru început, clienta să înceapă un tratament de restabilire al acestora, iar până atunci, să aplici oja semi în mai multe straturi subțiri.

Polimerizarea materialului artificial.jpg

 

Încearcă să le explici clientelor că senzația de fierbinte în timpul polimerizării este un proces natural. Fără eliberarea de căldură, procesul de polimerizare a materialului pur și simplu nu poate avea loc.

În același timp, alege cu responsabilitate și precauție materialele de unghii și echipamentele de manichiură și pedichiură. O ojă semi ieftină, de obicei de calitate slabă, cu o compoziție necunoscută, poate provoca arsuri chimice grave care vor costa tratamente îndelungate. Iar o lampă replică nu îți va fi de ajutor decât câteva luni.

Dacă ești în căutarea materialelor perfecte pentru manichiură și pedichiură, a echipamentelor originale, direct de la furnizor oficial, pe site-ul nostru găsești toate produsele necesare pentru colecția oricărui tehnician de unghii. Adaugă în coș toate produsele dorite, introdu datele de contact și livrare, iar de restul de ocupăm noi!