O manichiură reușită va respecta întotdeauna, cu strictețe, atât tehnicile corecte de lucru, cât și ordinea de aplicare a produselor. Un gel pentru unghii va fi inutil în lipsa unui strat de aderență, precum și un design/ o culoare aplicată în lipsa unui strat de finish (top-coat).

Reieșind din această cauzalitate, în articolul de mai jos, vorbim despre importanța top coatului în rezistența manichiurii, analizând următoarele aspecte: ce este top coatul, pentru ce se folosește, cum alegi un top coat bun de unghii și care este cel mai rezistent top coat. O descriere detaliată a top coatului cu toate proprietățile sale, poți să găsești și în articolul “Ce este top coatul și cum se utilizează”.

Ce este top coatul de unghii?

Top Coatul este numit și stratul de finish și reprezintă un lac care se aplică în ultima etapă de lucru a manichiurii. Rolul său principal este de a proteja culoarea aplicată anterior și de a conferi unghiei un aspect lucios sau mat (în funcție de tipul de top coat ales). Datorită consistenței sale, top coatul formează pe suprafața unghiei, un strat alunecos care sigilează rezultatul celorlalte etape de lucru, oferind protecție pentru zgârieturi, praf, depuneri și prevenind exfolierea materialelor.

Indiferent că este vorba de manichiura cu oja semi sau manichiura cu gel/polygel, folosirea top coatului este obligatorie, pentru a păstra un aspect impecabil al unghiilor și pentru a salva proprietățile celorlalte materiale.

De ce este atât de important top coatul?

Top Coatul asigură protecție manichiurii împotriva factorilor externi

Am stabilit deja mai sus, că top coatul are un rol de protecție pentru celelalte straturi folosite în manichiură. Pentru a înțelege în ce constă, mai exact, “protecția”, trebuie să înțelegem și care sunt factorii de risc.

Razele UV, expunerea la temperaturi ridicate sau scăzute, apa fierbinte, expunerea la anumite soluții chimice, treburile de zi cu zi care pot cauza zgârieturi sau deteriorări - toți acești factori reprezintă niște riscuri pentru rezistența manichiurii. Astfel, folosirea unui top coat creează un strat intermediar protectiv între materialele folosite și factorii externi. 

Top Coatul sporește rezistența manichiurii

Fără un top coat, manichiura se poate deteriora după doar câteva zile, însă prin folosirea unui strat de finish, aceasta poate rezista până la 4 săptămâni, sau chiar mai mult, dacă produsele sunt de calitate.

Top Coatul oferă un finisaj profesional unghiilor

Indiferent de tipul de produs ales (cu finish lucios, mat sau cu efecte speciale), top coatul completează manichiura, oferind un finisaj profesional: prin amplificarea luciului, prin crearea unui aspect mat sau, pur și simplu, prin întregirea design-ului dorit, datorită efectelor sale speciale precum fulgii de paiete, sclipiciul, etc.

Top Coatul corectează micile neajunsuri ale unghiei

Cu ajutorul top coatului se pot corecta mici neajunsuri de arhitectură apărute din cauza unor greșeli de aplicare a materialelor anterioare (însă ne referim aici la micile greșeli, ci nu la cele grave în realizarea arhitecturii).

Care este cel mai rezistent top coat de unghii?

Fie că ești client sau tehnician, cu siguranță, dorința față de manichiura efectuată este aceeași: să reziste pe toată perioada purtării și să își păstreze frumusețea inițială. Pentru a obține asemenea rezultate, trebuie să te orientezi către produse testate și validate care și-au demonstrat eficiența.

În acest sens, îți recomandăm top coatul No Scratch de la Annette Nails! După cum se interpretează și din titlu, acest top coat este un strat de finish creat tocmai pentru a asigura o rezistență sporită manichiurii (de peste 4 săptămâni). 

Top Coat Annette Nails No Scratch TC-03_poza2 (1).jpg

Dacă ai mai lucrat cu top coaturile, probabil știi deja că rezultatul obținut inițial nu este singurul criteriu pentru a stabili dacă produsul este bun sau nu, deoarece top coatul poate părea excelent inițial, însă peste o zi, poți descoperi zgârieturi, exfoliere, îngălbenire sau pete albastre pe suprafața acestuia. 

Top Coatul Annette Nails oferă protecție de peste 4 săptămâni împotriva zgârieturilor, creând în același timp, o strălucire uluitoare, “ca de sticlă”. Nu se zgârie, nu se exfoliază - asta datorită formulei și consistenței sale lichide care poate fi aplicată peste orice material.

top-coat-unghii-no-scratch-rezistenta 

În exemplul de mai sus, poți observa cum după 4 săptămâni de purtare, unghiile și-au păstrat aceeași strălucire, iar suprafața lor a rămas perfect netedă, fără denivelări sau zgârieturi.

Un alt avantaj major al acestui produs este că el nu face compromisuri  - imediat, îți explicăm și de ce! Top Coatul nu are strat de dispersie și nici filtru UV - avantajele acestor două caracteristici sunt următoarele:

  • Lipsa stratului de dispersie asigură o aplicare ușoară și rapidă, fără a crea riscul depunerii prafului sau a altor particule pe unghie. Mai multe detalii poți citi în articolul despre stratul de dispersie.

  • Lipsa filtrului UV este ideală pentru acoperirea culorilor închise. Se consideră că top coaturile cu filtru UV sunt potrivite pentru acoperirea culorilor deschise pentru a preveni îngălbenirea acestora, iar cele fără filtru UV sunt potrivite pentru culorile închise, deoarece previn apariția petelor.

Așadar, am menționat de lipsa compromisurilor, deoarece acest top coat poate fi aplicat și peste culorile deschise, chiar dacă nu are filtru UV. Acest lucru se datorează formulei sale care previne riscul îngălbenirii culorii. În același timp, top coatul este elastic, chiar dacă nu are strat de dispersie. Toate aceste detalii fac din top coat un produs universal care poate fi aplicat oricând și cum dorești tu!

Consistență lichidă a top coatului oferă posibilitatea tehnicianului de a lucra rapid și, în același timp, este ideal pentru utilizarea în pedichiură; nu oferă o grosime suplimentară - lucru esențial atunci când vorbim de utilizarea topului în pedichiură. 

Vezi și: tot ce trebuie să știi despre oja semipermanentă.

Cum alegi un top coat bun de unghii?

Pentru a alege un top coat bun de unghii, trebuie să stabilești care sunt necesitățile tale vis a vis de el. Cu alte cuvinte, trebuie să știi pentru ce tip de manichiură/unghii acesta trebuie folosit, deoarece s-ar putea să ai nevoie de diferite produse, în funcție de nevoile tale.

Tipul de finish

Gândește-te la efectul pe care vrei să-l obții. Dacă dorești o manichiură cu aspect lucios, optează pentru un top coat cu efect de oglindă (finish cristalin), dacă dorești un aspect mat, va trebui să alegi un finish mat. Pentru efecte speciale, alege un top coat cu elemente decorative precum sclipiciul, folie, paiete, elemente fosforescente.

top coat de unghii tipuri

Top Coat AnnetteNails Ultrashine TC - 01

Top Coat AnnetteNails Velvet matte no wipe VNW- 01 

Top Coat AnnetteNails Reflective gold no wipe TRE-01

Cu strat de dispersie sau fără

Top Coatul fără strat de dispersie este cel mai popular tip de produs, deoarece este eficient atât din punct de vedere practic, dar și economic. Se aplică rapid și ușor, nu e nevoie să înlături stratul de dispersie, nu creează riscul depunerii prafului sau a altor materiale, nu cheltui bani pe produse adiționale precum cleanserul. 

Top Coatul cu strat de dispersie s-ar putea să-ți fie de folos pentru realizarea design-urilor cu folie de transfer, cu pigmenți cu efect de oglindă sau în lucrul cu ojele clasice în stamping. Se mai folosește în cazurile izolate, când unghia este foarte elastică.

Consistență

Top Coaturile pot avea consistență lichidă sau mai densă. Cele cu consistența lichidă sunt potrivite și pentru pedichiură iar cele cu consistența densă sunt potrivite pentru acoperirea bazelor mai dense și creare blicului din primul strat. 

Pentru a înțelege consistența topului, este suficient să scoți pensula din sticluță și să observi cât de repede curge materialul de pe pensulă și cât de maleabil este.

Top Coat cu filtru UV sau fără

Un top coat cu filtru UV este potrivit pentru acoperirea culorilor deschise. El blochează radiațiile ultraviolete și previne decolorarea sau îngălbenirea nuanțelor deschise. În schimb, acesta nu este potrivit pentru culorile închise, deoarece creează riscul petelor albastre. 

Un top coat fără filtru UV este potrivit pentru acoperirea culorilor închise. Prezența filtrului UV poate distorsiona culoarea în timpul polimerizării. Există unele top coaturi fără filtru UV precum Top Coatul No Scratch care poate fi aplicat inclusiv pe culorile deschise, deoarece acesta are o formulă specială care previne îngălbenirea.