Industria frumuseții niciodată nu stă pe loc, astfel încât, acum câțiva zeci de ani în urmă a oferit lumii oja semipermanentă și gelurile de construcție!

Aceste materiale rezistente, astăzi, ne permit să nu ne mai gândim la manichiură timp de 3-4 săptămâni, iar astfel să economisim timp. Dar inevitabil vine momentul când trebuie să îndepărtăm materialul vechi, ca să ne putem bucura de un nou design.

Și aici apare întrebarea cum să facem acest lucru: cu ajutorul frezei de manichiură sau cu o soluție specială? Ambele metode au anumite nuanțe, însă tehnica hardware, cu freza de manichiură permite îndepărtarea mai rapidă și sigură a materialului, cu un risc mai mic de a răni unghiile.

Haide să vedem împreună, în acest articol, cum poate fi realizată procedura de îndepărtare a materialului vechi cu freza electrică, care sunt tehnicile de lucru aplicate, câte rotații ar trebui să aibă freza în timpul lucrului și care sunt capetele de freză potrivite pentru această procedură.



   1. Metode de îndepărtare a materialului artificial

În practica manichiurii, există două tehnici pentru îndepărtarea materialelor polimerice rezistente:

  1. Prin înmuiere (înmuierea cu acetonă în folie de aluminiu)
  2. Prin pilire, cu freza de unghii.

Prima tehnică ia mai mult timp, întrucât implică acțiunea unei substanțe lichide speciale – remover, sau acetonă - asupra materialului artificial. Această tehnică de îndepărtare a materialului nu necesită pregătire specială, este suficient să urmărești câteva tutoriale pe YouTube pentru a înțelege exact pașii care trebuie urmați.

Îndepărtarea materialului prin înmuiere.jpg

Metoda a doua este mai rapidă și mai blândă, însă necesită experiență și abilități de lucru cu tehnici complexe. Pentru a învăța cum să lucrezi corect cu freza de unghii, este de dorit să urmezi un curs de bază (sau câteva). În cadrul unui astfel de curs, înveți cum să îndepărtezi materialul vechi cu freza atât în salon, cât și acasă, cum să lucrezi cu diferite capete de freză, la ce folosește fiecare și cum le alegi pe cele potrivite. Aceste informații le poți obține în cadrul cursurilor noastre de bază, Level 1, din București.


   Consultă aici toate cursurile noastre de bază – Stilist protezist de Unghii și Manichiură cu ojă semi:

Odată ce vei învăța să lucrezi cu diferite tipuri de plăci unghiale și să utilizezi corect freza de manichiură, nu vei mai reveni niciodată la metoda clasică de îndepărtare a materialului, prin înmuiere.

Deoarece, manichiura dry are multe avantaje în comparație cu metoda clasică:

-        nu rănești cuticula și pielea din jurul unghiei (ceea ce se întâmplă adesea în timpul utilizării pusherului și a pilei);

-        nu creezi denivelări și cute pe unghii, inflamații și iritație a pielii;

-        nu îți expui organismul la substanțe chimice dăunătoare și nu inhalezi vapori nocivi ai acestor produse.

tehnica prin pilire cu freza.jpg


2. Cum îndepărtezi oja semi cu freza de manichiură: ce presupune procedura și ce tehnici trebuie să cunoști?

Pentru a îndepărta rapid și în totalitate materialul artificial de pe unghiile naturale, se folosește același aparat ca și pentru pregătirea unghiilor pentru aplicarea materialului – freza de manichiură.

În funcție de tipul lucrărilor efectuate, freza poate fi compactă, sub forma unui stilou, portabilă (poate fi fixată la centură) sau staționară (voluminoasă), amplasată pe masa de lucru.

Cum acționează freza pentru îndepărtarea materialului artificial?

Principiul de funcționare al frezei este foarte simplu:

-        pentru îndepărtarea materialelor dure, precum gelul de construcție, freza de manichiură se setează la o viteză mare (de la 35.000 RPM) și îndepărtează cu atenție, delicat și fără durere materialul artificial.

În timpul procesului de îndepărtare, baza, topul și culoarea în sine se transformă în praf. De aceea, pentru protecția sistemului respirator al tehnicianului și al clientului, pe masa de lucru trebuie să fie instalat un aspirator puternic: fie incorporabil, fie de masă.

Despre tipurile de aspiratoare și cum să îl alegi pe cel potrivit, am vorbit în detaliu în articolul nostru Ce aspirator sa alegi pentru manichiură?

După finalizarea procedurii de îndepărtare a materialului, mandrina și corpul frezei se șterge cu un șervețel și cu o soluție specială pentru curățarea echipamentului medical.

Capetele de freză, forfecuțele, pusherele, cleștii folosiți trec printr-un proces de dezinfectare și sterilizare într-un autoclav sau pupinel.

Instrumentar dezinfectat.jpg


Cum îndepărtezi corect materialul vechi pentru a aplica imediat un nou strat?

Dacă clienta dorește o manichiură nouă imediat după îndepărtarea materialului vechi, întregul proces de pregătire a unghiei se desfășoară în tehnica dry.

Pentru început se dezinfectează și degresează mâinile clientei, iar mai apoi etapele urmează astfel:

-        Înainte de a îndepărta oja semi cu freza, trebuie să fixezi în mandrină capătul de freză potrivit în funcție de duritatea materialui de pe unghii, setezi viteza și direcția de rotație (FORWARD sau REVERSE);

-        Apoi, trebuie să conectezi aspiratorul și să te asiguri că clienta și-a poziționat mâinile în mod confortabil pe suprafața acestuia;

-        Pentru a evita îndepărtarea materialului în exces din cauza unor mișcări bruște sau accidentale, fixează-ți coturile pe suprafața mesei.

Poziția corectă a mâinilor.jpg


Mișcările și direcția de rotație ale mandrinei

Mișcările corecte se efectuează de la dreapta la stânga și se lucrează câte o unghie, cap-coadă. Oja semi se îndepărtează cu mișcări ușoare și fine, fără a aplica presiune pe unghie. Partea centrală a unghiei trebuie lucrată cu partea bombată a capătului de freză, cunoscută și ca ,,burtica’’, nicidecum cu vârful acestuia.

Bitul trebuie ținut sub un unghi mic, cu mișcări de sus în jos. Trebuie să te deplasezi constant pe suprafața plăcii unghiale, fără a lucra mult timp în același loc. În acest caz, unghia nu se supraîncălzește și nu apar senzații neplăcute. Nerespectarea acestor recomandări este una dintre cauzele pentru care îndepărtarea materialului vechi cu freza poate fi o procedură dureroasă.

Lucrul cu alte zone ale unghiei diferă puțin în tehnica de realizare. Principiul de bază rămâne același: atingem unghia cu grijă și ne retragem imediat pentru a nu o răni.

Folosește corpul bitului pentru pilire.jpg


Cum îndepărtezi oja semi cu freza de manichiură de-a lungul vârfului liber și a faldurilor laterale?

Mișcările ar trebui să fie de la cuticulă spre vârful liber, fără a depune presiune suplimentară pe unghie!

Vârful unghiei este prelucrat cu partea mijlocie a bitului, cu mișcări lungi de sus în jos. Faldurile laterale ale unghiei și zona cuticulei sunt prelucrate cu vârful bitului.

Îndepărtarea materialului de-a lungul întregii suprafețe a unghiei se efectuează doar până la stratul de bază, pentru a nu pili în exces unghiile.

Îndepărtarea corectă a materialului.jpeg


Cum poți scurta lungimea unghiilor naturale cu capătul de freză?

Pentru a face acest lucru, poți folosi aceeași zonă a bitului – burtica. Dacă ești tehnician începător și nu stăpânești tehnica hardware, este mai bine să alegi o pilă cu abrazivitatea 180/180 sau 180/240, pentru a da forma și lungimea dorită vârfului liber.

Nu uita, procesul de îndepărtare a materialului vechi, trebuie să fie cât mai confortabil pentru clientă. De aceea trebuie să ai grijă să folosești viteza de rotație potrivită pentru fiecare zonă pe o care o lucrezi. Faptul dat te va ajuta să eviți senzația de ardere și riscul de a crea denivelări și șanțuri pe suprafața unghiei.

Consecințele utilizării gresite a bitului.jpg


     3. Câte rotații trebuie să aibă freza pentru a îndepărta oja semi?

Tehnica corectă de îndepărtare a ojei semi se realizează la viteza maximă a frezei (35.000 RPM).

Ce viteză folosești pentru fiecare tip de capăt de freză:

  • Pentru tehnicienii începători, se recomandă o viteză de 20.000 de RPM, indiferent de capătul de freză utilizat;
  • Iar pentru cei avansați - 35.000 RPM este viteza potrivită.

Desigur că o viteză mai mare este mult mai bună pentru a îndepărta materialul, întrucât nu se pune presiune suplimentară pe freză și respectiv nici pe unghie. Însă, dacă ești la început de drum și încă te acomodezi cu freza de unghii, vor fi suficiente 20 mii RPM, iar apoi, în timp, vei ajunge și la acele 35 de mii RPM.

   

Următorul aspect important este alegerea direcției de rotație a bitului.

Acesta se poate roti în mandrină înainte (FORWARD) și înapoi (REVERSE). Mișcările mâinii trebuie să fie identice cu direcția de rotație a bitului, altfel acesta poate aluneca de pe suprafața unghiei și poate răni fie placa unghială, fie pielea din jurul unghiei.

În timpul procesului de îndepărtare a materialului, trebuie să alternezi direcția de rotație între modurile Forward și Reverse, în funcție de mâna la care lucrezi, fie dreapta, fie stânga. La schimbarea direcției de rotație, nu mai ești nevoită să întorci mâna clientei pentru a avea acces complet la toate zonele unghiei.

Direcțiile de rotație FORWARD și REVERSE.png

   4. Cu ce tip de capăt de freză se îndepărtează materialul?

Calitatea îndepărtării materialului vechi de pe unghii depinde direct de alegerea corectă a capătului de freză potrivit.

De obicei, pentru această tehnică se utilizează două tipuri de bituri:

  1. Din carbid
  2. Din ceramică;

Biturile din carbid sunt fabricate din metale dure și au crestături încrucișate, drepte sau pe diagonală. Pentru gelul de pe unghii, se utilizează un bit cu crestături mari pentru a evita blocarea acestuia cu materiale moi și elastice. Acest capăt de freză se distinge prin viteza mare de rotație, nu provoacă senzația de ardere pe unghii și îndepărtează materialul sub formă de fâșii subțiri, nu praf.

Capete de freză carbid.jpg

Capetele de freză din ceramică au o rezistență termică ridicată, astfel încât nu se supraîncălzesc și nu creează senzația de arderea a unghiilor în timpul procesului. Datorită rezistenței ridicate, a capacității de tăiere mai bune și a duratei de viață mai mari, acest tip de bituri nu produce vibrații în timpul procesului, eliminând materialul cu mișcări fine sub formă de praf. Cu toate acestea, acest avantaj poate fi și un dezavantaj, deoarece praful se depune pe suprafața de lucru. Pentru a evita efectele negative ale prafului de unghii asupra sănătății tale și a clientei, este ABSOLUT necesar să utilizezi un aspirator de manichiură.

capete de freză ceramică.jpg


   5. Reguli de siguranță în lucrul cu freza de manichiură:

-        Înainte de a începe procesul, verifică întotdeauna aparatul și, în cazul în care observi defecte ale acestuia, nu îl conecta;

-        Nu lucra niciodată cu freza având mâinile umede;

-        Asigură-te să ai coatele fixate pe masă pentru a evita mișcările bruște care pot duce la accidente;

-        Deplasează-ți mâinile în aceeași direcție cu capătul de freză (aceasta se poate roti atât în dreapta, cât și în stânga). În caz contrar, capătul de freză ar putea aluneca de pe suprafața unghiei;

Manipularea corectă a bitului.png

-        Nu întoarce capătul de freză prea tare atunci când încerci să lucrezi zonele greu de atins. Este mai bine să întorci degetul clientei;

-        Introdu capătul de freză complet în vârful mandrinei și doar atunci când freza este deconectată;

-        Nu porni freza fără bitul introdus în mandrină;

-        Depozitează freza cu mandrina mereu introdusă în suportul din plastic;

-        Ai simțit o vibrație neobișnuită a mandrinei? Oprește aparatul și solicită asistența unui specialist.

 

Nu rata oportunitatea de a învăța toate subtilitățile tehnicii dry și de a afla secretele unei manichiuri perfecte!

Fii în pas cu tendințele și înscrie-te la cursurile noastre de manichiură pentru a deveni un tehnician profesionist!