O manichiură perfectă cu ojă semipermanentă realizată profesional a devenit, mai nou, pentru majoritatea femeilor un accesoriu de bază. La fel ca și alte accesorii pe care le folosim pentru a ne completa look-ul, designul realizat cu produse polimerice de calitate poate fi inofensiv sau periculos pentru sănătatea unghiilor noastre.
Calitatea materiilor prime utilizate în producția bazelor, topurilor și a gelurilor colorate are o importanță majoră. Cu toate acestea, unul dintre cele mai importante aspecte cărora un tehnician de unghii trebuie să-i acorde atenție atunci când alege produsul potrivit în calitate de bază pentru manichiura cu ojă semi este – aciditatea bazei.
În articolul dat îți vom vorbi despre o caracteristică foarte importantă, numită ,,aciditatea bazelor pentru ojă semipermanentă ", te vom învăța cum să o verifici singură și îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să alegi materialele sigure pentru sănătatea unghiilor tale, atât pentru utilizarea acasă, cât și în salon.
În acest articol:
- Aciditatea bazelor pentru ojă semipermanentă: ce este și la ce folosește?
- Ce sunt bazele acide și non-acide: avantaje, dezavantaje și diferențe între acestea
- Cum influențează bazele acide sănătatea unghiilor?
- Ce nivel de aciditate este potrivit pentru baza pentru ojă semi?
- Cum poți verifica independent aciditatea bazelor pentru oja semipermanentă?
Aciditatea bazelor pentru ojă semipermanentă: ce este și la ce folosește?
Reamintim că stratul de bază pentru manichiura cu ojă semipermanentă este un material lichid, dens sau cu o vâscozitate medie, care este aplicat pe unghiile naturale pregătite în prealabil înainte de aplicarea gelului colorat și după efectuarea manichiurii dry/combi, cu aplicarea ulterioară a unui primer.
Baza, ca produs separat, reprezintă prima etapă a sistemului triplu pentru ojă semi (într-un sistem simplu, aceasta deja face parte din formula produsului decorativ). În funcție de utilizarea sa, aceasta trebuie să îndeplinească 3 sarcini principale:
- Să formeze o arhitectură corectă, să uniformizeze suprafața plăcii unghiale, ascunzând defectele estetice;
- Să creeze o suprafață perfect plană pentru aplicarea calitativă și fără probleme a ojei semi;
- Să asigure rezistență la acțiunea factorilor de mediu, cum ar fi diferențele de temperatură și loviturile mecanice.
Deoarece baza pentru ojă semi este primul strat care intră în interacțiunea sa directă, de durată, cu placa unghială, influențând direct sănătatea acesteia, este important să știm cât de sigură este compoziția acestui material.
Trebuie să ne asigurăm: nu va dăuna o anumită bază aplicată pe un anumit tip de unghii și nu va trebui ulterior să renunțăm complet la manichiura cu ojă semi pentru că am provocat o infecție a unghiei – onicoliză, spre exemplu – sau alte afecțiuni?
Datorită compoziției lor și a procesului de producție, bazele pentru geluri, acrigeluri și ojele semi sunt practic întotdeauna fie acide, fie alcaline în raport cu placa unghială.
Bazele pentru unghii și manichiura cu ojă semi se împart în 2 categorii:
- baze acide
- baze non-acide.
Scopul componentei acide din formula bazei este de a crea o aderență puternică între unghie și materialul artificial. Produsul pătrunde în straturile superioare ale unghiei și se prinde de aceasta prin legăturile sale libere. Nu se poate spune că baza acidă este 100% sigură, deoarece, în cazul unei expuneri continue și de durată, unghiile naturale devin subțiri, fragile și încep să se exfolieze.
O alternativă este utilizarea unui produs fără acid, care necesită o pilire riguroasă a suprafeței unghiei pentru a ridica solzii acesteia și pentru a crea o aderență puternică cu baza. Cu toate acestea, nu întotdeauna utilizarea unui primer de calitate și a unei baze verificate poate garanta rezistența ideală a materialului, în special în cazul unghiilor care suferă de hiperhidroză.
Pentru astfel de clienți, tehnicienii sunt obligați să recurgă la utilizarea bazelor acide (sau a unei metode combinate, pe care o vom descrie mai jos). Alegerea lor trebuie abordată cu mare atenție, cunoscând toate subtilitățile selectării valorii optime a pH-ului (o denumire familiară tuturor pentru măsurarea acidității apei și a solului).
Ce sunt bazele acide și non-acide: avantaje, dezavantaje și diferențe între acestea
În mod obișnuit, când alegem baza, ținem cont de următoarele caracteristici:
- cât de ușor se aplică;
- durabilitatea și confortul pe perioada purtării;
- autonivelantă sau nu.
Cu toate acestea, pentru sănătatea unghiilor, cel mai important criteriu este aciditatea, deoarece cu cât este mai mare, cu atât acțiunea acesteia asupra unghiei este mai periculoasă. Prin urmare, șansele ca unghiile noastre sănătoase să arate bine până la următoarea întreținere sunt tot mai mici.
- Baza acidă, cunoscută și sub denumirea de bază flexibilă pentru ojă semi, conține un procent ridicat de inițiatori de fotopolimerizare și acid metacrilic și este caracterizată printr-o rețea polimerică slabă. Acești compuși adezivi desprind ușor suprafața unghiei prin ridicarea solzișorilor, eliminând în același timp orice umiditate.
Astfel de baze sunt ideale pentru unghiile scurte și de lungime medie, pentru plăcile unghiale subțiri și elastice, ce permit trecerea peste etapa de utilizare a primerului. Acestea se polimerizează în lampa de unghii cel mult 85%, astfel rămân elastice pe întreaga perioadă de purtare.
Bazele acide nu sunt recomandate pentru unghii uscate și pilite în exces, deoarece pot provoca arsuri chimice sau onicoliză (chiar și dacă sunt aplicate într-un strat foarte subțire). De asemenea, nu sunt potrivite pentru unghii lungi, al căror vârf libr practic nu are nicio bază, susținere sub material.
Bazele acide afectează pigmenții din oja semi colorată (nuanța devine palidă, fără accent), cu tendința de a se deteriora, nu au funcții de protecție a unghiilor, nu pot menține o arhitectură bine construită pe termen lung. Un alt dezavantaj semnificativ este că o astfel de bază pe unghii foarte lungi poate să se întindă puțin în zona de stres în timpul purtării zilnice.
Cum să minimizăm și să eliminăm aceste consecințe nedorite?
Tehnicienii practică două etape de aplicare: materialul acid este aplicat în strat foarte subțire, iar arhitectura unghiei este construită pe o bază rigidă și inofensivă.
- Primul strat se aplică prin mișcări circulare și se polimerizează timp de 30 s.
- Al doilea strat - aplicăm o picătură de bază acidă și o distribuim ulterior în mod uniform. Această metodă asigură atât o aderență ideală, cât și o penetrare minimă a acizilor din compoziția materialului în structura unghiei.
În ceea ce privește menținerea intensității culorilor, un aspect foarte important pentru iubitoarele de oje semi neon, problema este rezolvată prin îndepărtarea stratului de dispersie, cu cleaner, de pe baza polimerizată. Oja semi se aplică pe stratul de material degresat.
- Bazele non-acide, în cea mai mare parte, au o consistență dură datorită conținutului scăzut de acizi și fotoinițiatori. Pe lângă faptul că acționează mai blând, acest tip de material este preferat pentru protecția și extensia unghiei, precum și pentru repararea vârfului liber.
Printre dezavantajele bazelor non-acide, dar sigure, se numără următoarele aspecte:
- Nu pot fi îndepărtate prin dizolvare (80% dintre bazele acide disponibile pe piață - pot). Îndepărtarea materialului se realizează cu ajutorul unei freze de manichiură sau prin utilizarea unei pile pentru unghii false.
- Nu există o bază universală, ideală și dură care să se potrivească tuturor tipurilor de unghii. Fiecare tehnician trebuie să aleagă individual produsul potrivit pentru fiecare tip de client separat.
- Nu poți renunța la achiziționarea unui buffer și a unui primer/bonder. Doar aceste ustensile sunt capabile să efectueze în mod calitativ etapele de curățare și pregătire a unghiilor naturale. În schimb, buffer-ul va prelua parțial funcțiile bazei acide;
- Procesul de construcție a unei arhitecturi corecte poate dura mai mult timp, fapt ce trebuie comunicat în prealabil clienților.
Rezumând, menționăm următoarele 2 aspecte:
- Pentru amatoarele care își realizează individual, acasă, unghiile cu ojă semi cu diverse consistențe și efecte, baza acidă nu este o achiziție obligatorie și critic necesară. Cu toate că procedura necesită timp, este mai sigur și mai corect să faceți întreținere la fiecare 2 săptămâni (după cum recomandă și producătorii).
- Însă, dacă sunteți un tehnician care lucrează într-un salon cu un flux mare de clienți, baza acidă (dacă este aplicată corespunzător) vă va ajuta să realizați o manichiură care va rezista mai mult de câteva zile. Cu toate acestea, tehnicianul trebuie să informeze clientul despre posibilele consecințe ale utilizării unor astfel de materiale, pentru a evita ulterioarele conflicte.
Cum influențează bazele acide sănătatea unghiilor?
În cazul utilizării ocazionale, acest tip de materiale, în general, nu afectează sănătatea unghiilor (cu excepția situației în care tehnicianul a ales un material foarte acid cu un pH de la 4 unități în jos). Cel mult, clientul se poate confrunta cu o posibilă arsură chimică a pielii din jurul unghiei (apariția de bășici și roșeață).
În cazurile severe, se poate produce distrugerea plăcii unghiale sub forma onicolizei (desprinderea plăcii unghiale de patul unghial), care necesită un tratament îndelungat și costisitor. În astfel de cazuri, manichiura că ojă semi va trebui amânată pentru o perioadă lungă de timp.
Practica arată că acțiunea bazelor acide, la fel ca și alergia la oja semipermanentă, are un efect cumulativ. Se manifestă prin creșterea fragilității unghiilor și deteriorarea structurii acestora (exfoliere etc.). Toate acestea, la rândul lor, creează dificultăți la fiecare schimbare a formei unghiei. Mai exact, se vor observa exfolieri mai frecvente, materialul aplicat, gelurile și ojele semi își pierd din rezistență și frumusețe. Unghiile clientei devin subțiri, uscate, încep să se curbeze și pot dobândi o pigmentație nedorită.
Nici tehnicianul nu scapă de consecințe! Dacă lucrezi frecvent doar cu baze acide, într-un final te vei confrunta cu primele simptome ale alergiilor respiratorii, consecințe asupra sistemului nervos central (dureri de cap) și posibile probleme ale pielii (diverse forme de dermatită).
Cum poți evita acuzațiile clientelor precum că utilizezi produse necalitative, nu îți execuți munca profesionist și le-ai afectat sănătatea unghiilor?
Există o singură soluție - utilizarea bazelor pentru ojă semi cu un nivel sigur de pH!
Ce nivel de aciditate este potrivit pentru baza pentru ojă semi?
Pentru cei fără o bază de cunoștințe în chimie, este dificil de găsit un răspuns imediat. Deseori, chiar și tehnicienii cu experiență fac greșeli în alegerea bazei potrivite pentru oja semi.
În acest context, fiecare tehnician trebuie să cunoască importanța și valoarea potrivită de aciditate a bazei – adică pH-ul.
!Reținem regula!
Un produs este considerat inofensiv și sigur chiar și în cazul unei expuneri prelungite dacă mediul său este ușor acid. În același timp, nu trebuie să se confunde conceptele de aciditate naturală a pielii și aciditatea plăcii unghiale. Tehnicianul trebuie să se bazeze pe aciditatea unghiei, a cărei pH este de 7,2-7,4 unități.
Materialul polimeric în raport cu unghia naturală poate fi considerat de tip ușor acid dacă soluția sa apoasă se încadrează într-un pH de 2 unități față de obiectul asupra căruia acționează (unghia). Cu alte cuvinte, o bază cu un pH cuprins între 5-7 se potrivește perfect pentru purtare îndelungată.
Bazele AnnetteNails au un pH cuprins între 5 și 6,5 unități, astfel că pot fi utilizate pentru purtare îndelungată. Baza rubber Soft Clear 02, spre exemplu, are un pH de 6,5 unități și se potrivește perfect pentru întărirea și corectarea formei unghiilor naturale. Iar pentru că are o vâscozitate mai lichidă decât orice altă bază rubber, este perfectă și pentru pedichiură. Pe când baza Clear Pro 01, are un pH mai mare – 3,5 unități și asigură o aderență mai bună între placa unghială și materialul aplicat ulterior. Însă, din cauza acidității ridicate, aceasta se recomandă să nu fie utilizată pentru o perioadă îndelungată, ci doar ocazional. Aceeași regulă este valabilă inclusiv pentru bazele Cover Milky White și Cover White. Celelalte baze cu efect, de la AnnetteNails au un pH de 6 unități, astfel că pot fi utilizate fără să afecteze sub nicio formă sănătatea unghiilor voastre.
Dacă există posibilitatea de a alege, specialiștii recomandă achiziționarea unei baze cu un pH de 5 unități, fiind cea mai potrivită variantă. Această valoare este determinată luând în considerare faptul că în timpul lucrului cu baza există, inevitabil, riscul ca aceasta să ajungă pe pielea din jurul unghiei (cuticulă și faldurile laterale).
Stratul cutanat este mult mai acid decât placa unghială (pH-ul pielii este de 5,5 unități), iar valoarea critică a acidității pentru aceasta este sub 5 unități. În cazurile în care tehnicianul ia pielea ca referință și nu unghia, el ajunge la o valoare greșită a pH-ului, de aproximativ 3 unități - un mediu acid periculos care poate deteriora straturile profunde ale plăcii unghiale.
Cum poți verifica independent aciditatea bazelor pentru oja semipermanentă?
Există 4 modalități prin care se poate verifica pH-ul materialelor utilizate:
- Testarea într-un laborator utilizând echipamente specializate.
- Utilizarea unui indicator special de aciditate.
- Utilizarea benzilor universale de testare a acidității – benzile de turnesol.
- Prin mirosire. Bazele acide, în general, au un miros pronunțat.
Prima opțiune oferă un rezultat exact, dar nu este accesibilă tuturor. A doua opțiune necesită cercetări suplimentare și ia mult timp. A treia - oferă un rezultat aproximativ, care este suficient pentru a lua decizia cu privire la siguranța produsului. Nu se recomandă să te bazezi prea mult pe ultima metodă, deoarece este cea mai incertă.
Ce trebuie să faci pentru a obține o idee aproximativă despre aciditatea bazei pe care o folosești?
Pentru verificare, vei avea nevoie de mai multe baze și hârtie de turnesol. Testarea se realizează simplu: pune o picătură de bază pe vârful hârtiei de tunesol. Apoi compară culoarea de pe hârtie cu cea de pe indicator (de pe ambalaj). Culoarea obținută îți va indica aciditatea bazei, în felul următor:
- De la oranj la roșu-mov - mediu acid;
- Galben sau oranj deschis - mediu ușor acid;
- Verde măsliniu - mediu neutru;
- Albastru - mediu alcalin.
De ce metoda dată nu este 100% sigură? Pentru că testarea la domiciliu nu este exactă, ca cea în laborator, întrucât majoritatea gelurilor și ojelor semipermanente sunt hidrofobe (insolubile în apă). Cu toate acestea, nu trebuie respinsă categoric această metodă de verificare. Cu cât concentrația de acid în produsul testat este mai mare, cu atât mai roșie va fi culoarea de pe hârtia de turnesol și cu atât mai mic va fi indicatorul pH.