Cleștele este un ajutor de încredere al fiecărui tehnician în efectuarea unei manichiuri clasice sau chiar și a celei combinate, precum și în procedura de pedichiură. Deoarece calitatea rezultatului și siguranța procedurii depind inclusiv de calitatea cleștilor, alegerea acestora trebuie făcută cu responsabilitate, cunoscând toate caracteristicile și modalitățile de lucru cu aceștia.

Înainte de a discuta despre caracteristici, să vedem ce tipuri de clești există în general.

 

Tipuri de clești

Cleștii pot fi de trei tipuri, în funcție de utilizarea lor:

  • pentru cuticulă;
  • pentru manichiură - unghiile de la mâini;
  • pentru pedichiură - unghiile de pe picioare și unghiile încarnate.

 

Cleștele pentru cuticulă și pielea îngroșată de pe faldurile laterale este un instrument obligatoriu în manichiura clasică, precum și pentru unele tehnici în manichiură combinată.

 

Cleștele pentru unghiile mâinilor reprezintă o alternativă a forfecuțelor de manichiură. Acești clești sunt mai mari și mai puternici în comparație cu cei pentru cuticulă și sunt folosiți pentru a lucra cu unghiile groase și dure. Datorită lamelelor puternice (cu o lungime de la 10 la 15 mm), pot fi îndepărtate inclusiv unghiile încarnate cu senzații minime de durere.

 

Cleștele pentru pedichiură se distinge de celelalte tipuri prin lamele sale mai puternice (15-25 mm), precum și printr-o construcție și rezistență mai mare. Caracteristica dată permite lucrul cu unghiile groase și încarnate de la picioare, fără a le răni sau cauza crăparea acestora.

Clește pentru pedichiură.jpg

 

 

Ce să alegi - forfecuța sau cleștele?

Forfecuță sau clește.jpeg

Răspunsul la această întrebare este variabil și depinde de scopul pentru care vrei să folosești instrumentul. De exemplu, cuticula poate fi îndepărtată atât cu forfecuța de cuticule, cât și cu cleștele. Însă, în cazul unghiilor groase sau încarnate, forfecuța s-ar putea să nu facă față. În această situație, vin în ajutor cleștii. Cel mai important aspect - este ca acestea să fie de calitate, și, inevitabil, dezinfectate și sterilizate corespunzător.

 

Cum alegi cleștii

Iată câteva aspecte cărora trebuie să le oferi atenție, dacă vrei să alegi cleștii potriviți care să-ți ușureze procesul de lucru, ci nu invers.

Clești de pedichiură.jpg

Material

O opțiune excelentă sunt cleștii din oțel inoxidabil. Acesta va rezista oricărei dezinfectări și proceduri de ascuțire manuală. De asemenea, acoperirea cu cobalt sau pastă GOI face cleștele mai rezistent la sterilizare chimică și termică. Prin urmare, cleștii profesionali adesea sunt produși din oțel inoxidabil și lustruiți cu cobalt sau pastă GOI, precum sunt și cei de pe site-ul nostru.

 

Tipul metalului

Un alt element care denotă calitatea unui clește este menționarea tipului de metal utilizat în producția instrumentului pe ambalajul sau corpul său. Dacă este prezentă, cel mai probabil, ai în față un instrument de calitate. Cele mai populare mărci de oțel sunt: 30Х13, 40Х13, 65Х13, 95Х18.

Strălucirea sau aspectul de mat nu au nicio influență asupra proprietăților metalului, așadar alege cleștele în funcție de propriile preferințe.

 

Construcția instrumentului

Cleștii se diferențiază nu doar după funcție și material, ci și prin componentele utilizate în construcția lor.

Lungimea lamei cleștilor.jpg

 

Forma, dimensiunea și lungimea lamelelor sunt alte aspecte importante la care trebuie să fii atentă. Lamele trebuie să fie ascuțite, uniforme, fără fisuri. Acestea trebuie să fie identice și să se închidă complet de la vârf, până la spațiul liber dintre partea tăioasă a cleștelui, fără denivelări. Poți verifica acest aspect printr-o deschidere și închidere ușoară a cleștelui.

Lame 3mm.jpeg

Forma lamelor depinde de unghiul de înclinare al marginilor tăioase. Lungimea lamelor poate varia de la 3 până la 20 mm. Dacă dorești un clește pentru uz personal, pentru unghii mici și înguste, se vor potrivi cleștii cu lame de 3-6 mm.

Dacă ai deja experiență în lucrul cu cleștii, îți recomandăm să optezi totuși tot pe un clește cu lame de lungime medie, pentru a reduce riscul de a răni cuticula.

Lame 10mm.jpeg


Mecanism cu arc

Mecanismul de închidere al cleștilor este alcătuită din două arce, unite la capete, sau dintr-un singur arc. Rezistența acestei părți a instrumentului asigură durata sa de utilizare. Dacă mecanismul de închidere este defect, va trebui să înlocuiești complet instrumentul.

Mecanism cu arcuri.jpg

Înainte de a cumpăra un clește, îți recomandăm să îl verifici manual, dacă sistemul de închidere este bine fixat, să nu fie instabil. În același timp, lamele nu ar trebui să se miște în diverse direcții, iar arcurile trebuie să fie în poziție stabilă. Dacă în timpul acestei verificări nu apar blocări ale instrumentului, acest lucru indică calitatea sistemului de închidere și că instrumentul nu va crea dificultăți în timpul utilizării.

 

Mecanism cu spirală

Mecanismul de închidere cu spirală, după cum denotă numele, este compus dintr-o spirală. Profesioniștii din domeniu recomandă întâi de toate utilizarea cleștilor cu sistem de închidere cu 2 arcuri, pe locul 2 la capitolul comoditate în lucru sunt cleștii cu mecanism cu spirală, și a treia variantă - cei cu un singur arc.

Mecanism cu spirală.jpg


Fluiditatea mișcării

În timp ce verifici stabilitatea mecanismului cu arcuri sau spirală, fii atentă ca mânerele să nu sară brusc atunci când închizi cleștele. Altfel fie te vei răni pe tine în timpul lucrului, fie pe clientă. Cleștele ar trebui să fie ușor de manevrat, fără să se blocheze sau să sară în timpul închiderii și deschiderii.

Mecanism cu spirală 2.jpg

Este important ca mânerul să nu se lovească de partea centrală a palmei. Ar trebui să iasă ușor în afara centrului și să nu fie adânc în palmă, altfel acest lucru ar putea duce la oboseala rapidă a mâinii și va crea un disconfort pe parcursul lucrului, prin strangularea vaselor de sânge și a nervilor.

Important! Dacă cleștele ți se par prea strâmt, nu spera că îl le vei putea regla și că incomoditatea poate fi remediată. Alege de la bun-început cleștele cu care te simți confortabil să lucrezi.

Cleștii cu mecanism cu două arcuri sunt considerați mai ușor de manevrat, pe când cele cu un singur arc, de obicei, au o rezistență mai mică, astfel că se rup mai rapid.

 

Calitatea ascuțirii

Un alt criteriu foarte important la care trebuie să fii atentă. Dacă instrumentul este prost ascuțit, va rupe și trage pielea. Cleștii ascuțiți calitativ, vor îndepărta cu ușurință pilea sau unghia, dintr-o singură mișcare, fără ca să depui un efort suplimentar. Un astfel de instrument îți va fi de ajutor peste 3 ani.

Lamă clește.jpg

Iată un truc cum poți verifica calitatea ascuțirii unui clește: solicită consultanților din magazin să îți ofere o folie de polietilenă pentru a o tăia cu cleștele. Un clește ascuțit calitativ va tăia folia dintr-o singură mișcare fină, fără a se bloca și fără a o rupe.

 

 

Întreținerea cleștilor de unghii

Pentru a avea întotdeauna manichiura și pedichiura la cel mai înalt nivel și totodată sigură, dar și pentru ca instrumentul să îți fie de ajutor cât mai mult timp, iată câteva sfaturi simple care te vor ajuta să-i asiguri întreținerea corectă.

 

Procesul de lucru

  • În timpul lucrului, așază întotdeauna cleștii cu partea tăioasă în sus. Nu le lăsa cu lamele ascuțite în jos, pentru a evita zgârieturile și loviturile accidentale.
  • Înainte de a începe lucrul, asigură-te că ții cleștele corect în mână. Degetul arătător ar trebui să fie poziționat sub partea tăioasă, dar nu prea aproape de lamă, iar degetul mare să fie deasupra părții tăioase. Celelalte degete ar trebui să fie plasate de-a lungul mânerului stâng (pentru stângaci - invers).
  • Așază întotdeauna cleștii la distanță de mâinile tale și ale clientei pentru a evita accidentele nedorite.

 

Întreținere, sterilizare și depozitare

  • Depozitează cleștii într-un ambalaj de silicon sau plastic, într-o husă de protecție. După sterilizare, depozitează-i într-o pungă autosigilantă.

Sterilizarea instrumentarului în pungi speciale.jpg

  • Nu depozita niciodată instrumentele metalice în spații sau pe suprafețe umede. Temperatura recomandată în încăperi conform regulamentelor sanitare este de 21°C, iar umiditatea - 40-60%.
  • Fiecare instrument are propriile sale particularități. În timpul dezinfectării și sterilizării, urmează întotdeauna recomandările producătorului pentru ca instrumentul să îți fie de ajutor mai mult timp. Acordă atenție cantității de soluției de dezinfectare, timpului recomandat de scufundare și temperaturii în cazul sterilizării cu pupinel.
  • După sterilizare, se recomandă să lustruiești cleștii cu ulei - aproximativ 1 picătură pe suprafețele de contact.

Suport pentru clește.jpg

 

Ascuțirea

  • Dacă cleștii s-au tocit sau au căzut cu lamele pe o suprafață dură, trebuie să îi duci imediat la un service specializat pentru ascuțire sau reparație. Acest lucru se face pentru a restabili structura inițială a capului, a lamelor și a sistemului de închidere al cleștelui.
  • Prezintă cleștii doar la un service specializat pentru ascuțire, nu experimenta individual acasă. Acest lucru poate duce la deteriorarea instrumentului, uneori fără posibilitatea de a-l repara.

Acuțire profesională.jpg

  • Dacă lucrezi într-un salon, se recomandă ascuțirea cleștilor cel puțin o dată la 6 luni sau cel mult până la 1an, evident în funcție de fluxul de clienți. Dacă utilizezi cleștii acasă, aceștia pot rezista aproximativ 3-5 ani fără ascuțire.

 

Ține cont de recomandările noastre atunci când decizi să îți completezi colecția cu un clește de manichiură sau pedichiură și nu uita nici după achiziție să ai grijă de întreținerea, sterilizarea și depozitarea corectă a acestuia. Doar astfel vei reuși să te bucuri de toate proprietățile sale la maxim!