O manichiură perfectă poate fi caracterizată printr-un blic strălucitor, culoare uniformă, rezistența materialului în timp cât și la acțiunea factorilor externi. Pentru a le obține, tehnicianul trebuie să realizeze corect toți pașii și tehnicile de manichiură: de la pregătirea unghiilor, până la aplicarea finish-ului.
De asemenea, pentru a asigura rezistența manichiurii, nu este suficientă doar oja semi. Un rezultat calitativ, de durată, poate fi obținut și prin utilizarea unei baze și unui top coat. Ce este top coat-ul, care sunt funcțiile sale și cum îl aplici corect, pentru a obține un blic perfect, află chiar acum, din acest articol!
În acest articol:
- Top coat-ul: caracteristici și funcții
- Tipuri de top coat pentru ojă semi
- De ce top coat-ul îngălbenește?
- Cum alegem top-ul potrivit
Top coat-ul: caracteristici și funcții
Top coat-ul cunoscut și cu numele de finish – este stratul final din sistemul de trei faze, în procedura de aplicare a ojei semi. Mai întâi, pe unghii se aplică baza, apoi oja semi, iar în final se aplică top coat-ul. Fiecare strat se polimerizează separat. Top coat-ul se aplică în strat subțire sau puțin mai gros pentru a crea un blic uniform.
De reținut e că top coat-ul nu se folosește pentru protecția unghiilor! Uneori, pe stratul de top coat se realizează un design, cum ar fi modelarea cu gel, pictura în relief, decorul voluminos, sclipici sau alte design-uri similare.
Printre principalele funcții ale top coat-ului se numără:
- Protejează culoarea de zgârieturi și lovituri.
- Protejează culoarea de efectele factorilor externi: contactul cu apa și substanțele chimice.
- Permite obținerea unei blic perfect.
- Ajută la nivelarea uniformă a suprafeței unghiei.
- Dacă conține filtru UV, protejează manichiura de decolorarea cauzată de expunerea la razele solare.
- Ajută la fixarea în mod calitativ a designurilor, nail-art-ului.
- Unele tipuri de top coat conferă manichiurii efecte suplimentare, cum ar fi aspectul mat.
Așadar, din câte ai reușit să observi, obținerea unui rezultat calitativ și rezistent fără un top coat este IMPOSIBILĂ! Deoarece finish-ul este un produs special creat pentru fixarea și protejarea ojei semi.
Tipuri de top coat pentru oja semipermanentă
Printre diversitatea de topuri, se pot evidenția următoarele tipuri principale existente în prezent pe piață:
- Cu strat de disperie și fără;
- Dense și lichide;
- Mate;
- Cu efecte;
- Pentru fixarea design-urilor.
1. Top coat cu strat de dispersie și fără
Stratul de dispersie este o peliculă lipicioasă care rămâne pe suprafața unghiei tehnice după polimerizarea top coat-ului. Bazele și aproape toate oje semi (cu excepția celor monocromatice) au acest strat lipicios. În schimb, top coat-urile pot fi atât cu strat de dispersie, cât și fără.
Pentru a determina dacă topul are strat de dispersie, trebuie doar să atingi ușor cu vârful degetului, suprafața polimerizată a acestuia. Desigur, este mai bine să verifici acest lucru mai întâi pe un tips, ci nu în faza finală a manichiurii.
Iată care sunt principalele funcții ale stratului de dispersie:
- Asigură o mai bună aderență între straturile materialelor artificiale: între bază și oja semi, între oja semi și top coat;
- Oferă elasticitate materialului artificial, ceea ce este extrem de important pentru unghiile moi și flexibile.
După aplicarea și polimerizarea top coat-ului, stratul de dispersie trebuie îndepărtat cu un lichid special - Cleaner.
Ținând cont de funcțiile stratului de dispersie, devine clar că topurile ce îl posedă au o compoziție elastică și sunt perfecte pentru unghiile moi. Pe unghiile flexibile, astfel de topuri se vor "mișca" împreună cu unghia, și nu vor crăpa.
De asemenea, topurile cu strat de dispersie sunt ideale pentru design-urile cu folie de transfer.
Topul fără strat de dispersie reduce din timpul și costul procedurii, deoarece nu are acel strat lipicios care trebuie îndepărtată cu cleaner. Acesta are o consistență mai vâscoasă și se potrivește pentru unghiile tari, dure. Pe unghiile moi și flexibile, sau atunci când se aplică pe o bază moale și elastică, poate crăpa.
Topurile fără strat de dispersie sunt potrivite pentru aplicarea pigmentului. Întrucât, dacă pigmentul se aplică pe stratul lipicios, acesta se va tranforma în cocoloașe. Și chiar dacă stratul de dispersie este îndepărtat, tehnica oricum nu va funcționa.
De asemenea, topurile fără strat de dispersie sunt ideale pentru fixarea cristalelor, pietrelor și a altor elemente decorative, deoarece nu este nevoie să îndepărtezi stratul lipicios dintre ele, ca în cazul topurilor cu strat de dispersie.
AnnetteNails îți propune topu-ul perfect pentru astfel de tehnici - Ultrashine UTC 01 - fără strat de dispersie și fără filtru UV. Acest top este perfect pentru culorile închise și cele neon, nu modifică culoarea, nu se îngălbenește și nu are nuanță de albastru când este aplicat pe negru.
2. Top coat cu consistență densă și consistență lichidă
Topurile pentru oja semi pot avea consistența densă sau lichidă, caracteristică de altfel foarte relativă. Unele topuri sunt lichide ca apa, în timp ce altele sunt atât de dense încât se întind ca o gumă de mestecat.
Pentru a înțelege consistența topului, este suficient să scoți pensula din sticluță și să observi cât de repede curge materialul de pe pensulă și cât de maleabil este.
Topurile cu strat de dispersie pot avea atât o consistențăt densă, cât și lichidă.
3. Top Coat cu finish mat
Există două tipuri de topuri mate: cu efect de catifea și cu efect de satin.
Topul mat cu efect de catifea are un finish moale, pufos și menține această senzație plăcută la atingere pe toată durata purtării manichiurii.
Topurile cu efect de catifea creează pori în interiorul cărora se poate acumula praful și mizeria din exterior. De aceea, este mai bine să le alegeți pentru aplicarea pe culori închise sau de intensitate medie.
Însă aceasta este o nimica toată în comparație cu senzațiile incredibil de plăcute pe care le oferă efectul de catifea la atingere.
La Annette Nails găsești top coat nu doar cu efect de catifea, cât și care strălucește în întuneric! Top coat-ul Matte Glow in the dark MGT-01 nu are strat de dispersie, nu necesită degresare după polimerizare, nu se crapă, nu se exfoliază și rezistă foarte bine pe unghiile subțiri și moi.
Topul mat cu efect de satin, din păcate, nu oferă aceleași senzații plăcute la atingere. Acesta oferă un efect simplu de mat, de parcă suprafața unghiei a fost șlefuită cu o perie super-moale. De obicei, după 1-2 săptămâni efectul de satin dispare și unghiile capătă un aspect strălucitor.
Topul mat cu efect de satin este recoamandat mai mult pentru aplicarea pe nuanțe deschise. Desigur că și pe suprafața lor particulele de praf vor fi observabile, însă nu la fel de puternic ca în cazul celor de catifea.
În magazinul nostru fizic și online, găsești topul mat cu efectul ideal de satin precum e cel al topului Wipe Velvet WV-01: își păstrează efectul mat pe toată durata purtării manichiurii, iar datorită consistenței sale elastice, se potrivește minunat pe unghiile subțiri, moi și inclusiv pentru pedichiură.
4. Top Coat cu efect
Cele mai îndrăgite sunt topurile cu sclipici, care oferă un efect special oricărei manichiuri monocrome! Ele sunt foarte utile atunci când ești în căutarea unei anumite nuanțe de ojă semi cu sclipici, dar nu o poți găsi în niciun magazin.
Particulele de sclipici din compoziția acestui top pot avea diferite dimensiuni și nuanțe, astfel încât poți crea cu ușurință orice efect dorit.
În magazinul nostru fizic, cât și online, găsești o varietate de top-uri cu shimmer, cu particule de folie colorată fină sau de dimensiuni mai mari, cu efect reflectorizant, cât și multe alte efecte care îți vor evidenția manichiura! Îți poți alege topul preferat din lista de mai jos:
- Topuri cu efect de la Annette Nails
5. Top Coat pentru fixarea design-urilor
O categorie separată de topuri sunt cele destinate fixării design-urilor. Datorită unei formule speciale, cu strat de dispersie, acestea fixează perfect diferite tipuri de design-uri (design cu pigment, aplicarea abțibildurilor) iar datorită elasticității lor, asigură o purtare îndelungată a materialului artificial fără ciobiri sau exfolieri.
Cum verifici vâscozitatea unui top?
Aplică o picătură de top pe o pungă de polietilenă transparentă și lăs-o să se polimerizeze în lampa de unghii:
1. Dacă, după polimerizare, picătura se îndoaie, înseamnă că acesta este un top cu consistență elastică.
2. Dacă nu reușești să îndoi picătura și aceasta crapă, atunci topul are o consistență dură.
Aceeași regulă se aplică și în cazul bazelor de unghii.
De ce top coat-ul îngălbenește?
Cu siguranță și tu, cel puțin o dată, te-ai confruntat cu situația în care după polimerizare, topul a lăsat pete albastre sau, în timp, a început să se îngălbenească. Unul dintre motive poate fi prezența sau absența unui filtru UV în compoziția topului.
Filtrul UV protejează manichiura de efectele radiațiilor ultraviolete emise de razele solare. Un top fără filtru UV nu asigură această funcție de protecție, iar în timp, stratul superior al unghiei tehnice se va îngălbeni.
Prin urmare, topurile fără filtru UV nu se recomandă a fi utilizate pentru manichiura cu ojă semi în nuanțe deschise.
În schimb, prezența unui filtru UV poate provoca apariția petelor albastre, care sunt foarte vizibile în special pe culoarea roșie și neagră.
Concluzie: topurile cu filtru UV pot fi utilizate pe nuanțele deschise, iar cele fără filtru UV - pe nuanțele închise.
Cum alegem top coatul potrivit
Ca să te bucuri de o manichiură perfectă și de durată, alegerea unui top potrivit este unul dintre cei mai importanți pași în manichiură. Iar ca să nu dai greș cu alegerea, ți-am pregătit o listă de câteva sfaturi care îți vor fi de ajutor:
1. Consistența top-ului. Dacă nu ai multă experiență în lucrul cu ojele semi, este mai bine să alegi un produs cu o consistență mai vâscoasă. Este mult mai ușor să aplici un produs vâscos decât unul prea lichid.
2. Dacă nu ai în plan să creezi design-uri extravagante cu folie de transfer și pigment, poți alege fără ezitare un top fără strat de dispersie.
3. Acordă atenție pensulei din sticluță - trebuie să fie densă, bine fixată și fără fire răzlețe.
4. Se recomandă să combini baza, oja semi și top coat-ul de la același producător. Produsele de la diverși producători, din cauza compozițiilor diferite, pot crea dificultăți în procesul de lucru.
5. Nu economisi niciodată pe seama bazei și a top coat-ului - ele sunt responsabile de calitatea, rezistența și strălucirea manichiurii tale.
6. Achiziționează doar produse originale de la branduri de încredere.
Toate top coat-urile sunt concepute pentru a crește rezistența manichiurii, prin urmare, atunci când alegi un top coat, acordă maximă atenție caracteristicilor sale.
Și nu uita: doar dacă vei alege materiale de calitate și vei respecta tehnicile și succesiunea tuturor pașilor, manichiura ta sau a clientei tale, vă rămâne intactă și mai mult de 3 săptămâni!