Probabil, ai observat că la unele produse precum top-coat-urile, apare des această mențiune: top-coat cu strat de dispersie* sau top-coat fără strat de dispersie*. Ei bine, majoritatea produselor polimerice au strat de dispersie, însă ca să știi cum să lucrezi corect cu ele, trebuie să înțelegi care sunt proprietățile lor.

În cele ce urmează, vom analiza structura și componentele materialelor polimerice, și desigur, vom vorbi despre stratul de dispersie: ce înseamnă; cum să-ți dai seama de absența sau prezența lui; în ce produse se regăsește cel mai des; șamd. Vezi și ce este top-coat-ul și cum se utilizează.

Ce este stratul de dispersie?

Stratul de dispersie reprezintă o peliculă lipicioasă care se formează pe suprafața materialului tehnic după polimerizare. Acesta apare la toate produsele polimerice: bază, ojă semi, gel, polygel, cu excepția materialului de finish (top-coat) care poate să nu aibă în compoziția sa această proprietate.

Stratul de dispersie apare doar la suprafața materialului tehnic. În timpul polimerizării, sub efectul lămpii UV sau LED, se produce o reacție chimică în compoziția materialului și acesta se întărește. Totuși, un strat foarte fin de la suprafață nu reușește să se întărească până la capăt iar explicația e foarte simplă: acesta intră în contact cu oxigenul. Oxigenul blochează lanțurile chimice care se creează, astfel formând un strat semi-uscat și lipicios. Acest strat este numit strat de “inhibiție” cum îi spun englezii sau strat de “dispersie” cum este numit aici.

stratul-de-dispersie-ce-inseamna.jpg

Materialele tehnice care se polimerizează mai rapid, au un strat de dispersie mai subțire, iar cele care se polimerizează mai lent, au un strat mai gros de dispersie. Acest lucru se explică prin faptul că materialul care se întărește rapid, va forma lanțurile chimice, înainte ca oxigenul să pătrundă în ele și să le blocheze.

Pentru ce e util stratul de dispersie?

Stratul de dispersie este necesar pentru aderența materialelor aplicabile: acest lucru e important atât pentru materialele tehnice, cât și pentru lipirea elementelor decorative. Aderența fiecărui strat servește ca bază de fixare pentru cel următor, de aceea toate materialele polimerice, cu excepția anumitor top-coat-uri vor avea strat de dispersie. Cel mai important strat de aderență îl va avea baza rubber, deoarece ea face contactul dintre unghie și ojă/gel/polygel/top-coat. Vezi și totul despre baza rubber: tipuri și proprietăți.

Top-coat cu strat de dispersie sau fără?

Această întrebare le dă bătăi de cap multor tehnicieni începători și nu e de mirare, deoarece pe piață există o diversitate de produse și, toate, într-un fel sau altul, se promovează și ajung către tine. 

Așadar, haideți să explicăm mai întâi, cum este posibil ca un top-coat să nu aibă strat de dispersie, din moment ce el este un material polimer.

Top-coat-urile fără strat de dispersie sunt o inovație relativ recentă și se caracterizează prin faptul că utilizează niște monomeri mai reactivi, care se polimerizează complet și rapid în lampă. După cum am menționat mai sus, cu cât un material se usucă mai rapid, cu atât stratul de dispersie va fi mai mic, deoarece oxigenul nu reușește să pătrundă în structura sa.

Top-coat-urile cu strat de dispersie, deși se folosesc din ce în ce mai rar, sunt utile pentru design-urile cu folie de transfer, cu pigmenți cu efect de oglindă sau în lucrul cu ojele clasice în stamping. Se mai folosește în cazurile izolate când unghia este foarte elastică (top-coat-ul cu strat de dispersie, fiind mai elastic, nu se va crăpa pe suprafața unghiei).



Top-coat cu strat de dispersie

Top-coat fără strat de dispersie

Necesită degresare după polimerizare

Nu necesită degresare după polimerizare, salvând în felul acesta, timp și bani.

Dacă nu degresați atent, e posibil să se lipească particule de stratul care și-a păstrat aderența

Nu creează riscul pentru prăfuire sau depuneri. 

Oferă o elasticitate mai mare unghiei

Oferă unghiei o textură ușor mai sticloasă

Are o textură mai elastică și vâscoasă

Are o textură ușor mai lichidă


În cadrul școlii de manichiură și în magazinului nostru AnnetteNails.ro, recomandăm adesea top-coat-urile fără straturile de dispersie, deoarece acestea sunt cele mai comod și ușor de utilizat. În catalogul AnnetteNails, veți descoperi o mulțime de top-coat-uri: de la cele transparente și lucioase, la modele mate sau la cele cu fulgi, sclipici, confeti, paiete, folie metalică și multe altele.

Top-coat AnnetteNails Brilliant TC - 02 - Recomandat pentru pedichiură

  • Top coat fără strat de dispersie cu filtru UV
  • Accelerază procesul de acoperire
  • Recomandat pentru pedichiură deoarece are o consistență mai lichidă și nu oferă volum suplimentar pe unghie
top-coat-pentru-pedichiura

Top Coat AnnetteNails Ultrashine TC - 01 - Recomandat pentru manichiură cu aspect lucios

  • Top coat fără strat de dispersie și fără filtru UV
  • Nu are strat de dispersie, nu necesită degresare după polimerizare
  • Pensula este realizată din fire de păr sintetice de cea mai bună calitate

top-coat-lucios


Top Coat AnnetteNails Velvet matte no wipe VNW- 01 - Recomandat pentru manichiura cu aspect mat

  • Își păstrează efectul mat pe toată durata purtării manichiurii.
  • Nu are strat de dispersie, nu necesită degresare după polimerizare. 
  • Nu se crapă, nu se exfoliază, rezistă pe unghiile subțiri și moi.
top-coat-mat

Cu ce se înlătură stratul de dispersie?

Stratul de dispersie se poate înlătura ușor cu un agent special de îndepărtare precum un cleanser. Cleanserul este un lichid compus din apă și alcool, iar conținutul de alcool izopropilic din cleanser nu depășește 30%. Pentru a îndepărta stratul de dispersie, trebuie să ștergeți fiecare unghie separat cu șervețele speciale fără scame. Pe AnnetteNails.ro puteți să găsiți șervețelele pentru unghii la un preț avantajos, iar cleanserele le puteți găsi în această secțiune.